Zelfmaken: wenskaarten

Ineens zitten twee mensen in mijn omgeving in de lappenmand. Een mooi kaartje sturen dan maar! Toevallig tegelijkertijd mailde Dymphie van Dimfies mij of ik een gastblog wilde schrijven. Dat werd dus een uitgebreide uitleg hoe je deze kaarten (en stempel) zelf maakt. Lees de gastblog bij Dimfies of ‘lees verder’.

Deze kaarten zijn niet moeilijk om te maken, maar het effect is groot door het mooie papier en de stempel. Zoek dus je mooiste papiertjes bij elkaar of koop een papierblokje. Het voordeel van een papierblok is dat alles zeker weten bij elkaar past.

Benodigdheden: vierkante envelop, bruin kaartkarton A5 of A4, mooi papier (dit papier komt uit papierblokjes van de Action), restje rood papier, stempels, inkt, lijm, mes, snijliniaal.

Zoek twee velletjes papier uit en kies een accentkleur. Ik koos voor rood – dat doet het altijd goed!

Ik gebruikte A5 formaat kaartkarton. Ik vouwde dit, aan de hand van een vierkante envelop, dubbel tot de juiste maat. De voorste ‘flap’ wordt daardoor kleiner, maar dat geeft juist dat mooie effect… De kaart is nu te hoog, dus snij een reep af om de kaart vierkant te maken. Gebruik je A4 karton? Snij dit dan eerst in de lengte door de helft en maak de kaart zoals hierboven beschreven. Om karton te besparen kun je het papier ook meteen op de juiste hoogte snijden.

Snij strookjes van het restje kaartkarton en stempel daar de boodschap op (foto 1).
Plak het strookje op het rode papier en snijd het papier zodat het aan beide zijden van de strook even breed is (foto 2).
Smeer de voorkant van de kaart in met lijm (ik gebruik meestal een Pritt lijmroller, dat werkt snel, precies en schoon) en plak daar een van de velletjes papier op (foto 3). Je hoeft het niet eerst op maat te snijden, zolang je het maar netjes langs de vouwlijn van de kaart plakt.
Snij daarna voorzichtig het overtollige papier af (foto 4). Doe hetzelfde met de binnenkant van de kaart en het andere stuk papier. De reden dat ik het papier niet eerst op maat snij is dat dit meestal een netter resultaat oplevert. Voel je vrij om het anders te doen!
Stempel een figuurtje op karton en knip het ruim uit. Plak het figuurtje met 3d plakband in de hoek van de kaart (foto 5).

Zelf deze stempel maken? Print het vogeltje hiernaast uit en lees hier hoe je zelf stempels maakt.

Aan de binnenkant is ruimte voor je tekst op de flap. Hieronder nog een voorbeeld met papier in een hele andere stijl. Zie je hoe het meteen een heel andere kaart is?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *