Verantwoord haken en breien

Source: Evoke yarn and fabric

Naar aanleiding van een twitter discussie met Esther over de mishandeling van Australische schapen bij het produceren van onze (brei)wol heb ik eens op internet gezocht en wat interessante dingen gevonden over duurzaam garen…

Allereerst denk ik dat alle breisters en haaksters dit artikel moeten lezen… de betrouwbaarheid van de bron weet ik niet, maar ik heb vaker dit soort berichten gehoord en dit vat het aardig samen… Denk je heel goed bezig te zijn met je echte wollen maaksels? Blijkbaar niet altijd dus! Gelukkig komen er steeds meer biologische en gerecyclede garens op de markt en zijn er zelfs al winkels helemaal gespecialiseerd in deze garens:

Winkels met biologische garens
Eco-lana
Storm op zolder
Trikoo
Weldraad
En niet te vergeten al die fantastische spinsters die zelf hun schapenvacht bij de (vaak biologische) boer ophalen, wassen, verven en spinnen… je vindt ze overal op DaWanda en Etsy!

Biologische wol
Semilla van B.C. Yarns.
Garthenar organic
WOOLganic (goede Australische wol)

Gerecyclede garens
Ik maakte vorig jaar zelf een sjaal van Phildar Ecolo.
Belle organic yarn van Amy Butler

Zelf recyclen
Je kunt ook zelf materialen recyclen. Lees voor tips deze blogpost van By MieKK.

Dit moet slechts een fractie zijn van wat er allemaal is op dit gebied, dus laat alsjeblieft je tips achter!

Een kritische noot: bekijk per product altijd goed de herkomst. Fair trade is goed voor de arbeiders, maar zegt denk ik niet veel over de omgang met de dieren, biologisch geverfd zegt iets over de chemicaliën en misschien niet over hoe de schapen geschoren worden… En van de gerecyclede garens vraag ik me af hoe belastend de productie ervan is… Wie het weet mag het zeggen!

BewarenBewaren

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *