Review: Vilten vriendjes

Het boek ‘Vilten vriendjes‘ van Marie-Noelle Horvath valt vooral op door de prachtige fotografie! Het muisje kijkt je aan van tussen de boeken, twee koalaberen zijn in een stoel geklommen, de kleine beer speelt met een bolletje wol en het katje kijkt naar de goudvis… Het draagt allemaal bij aan het enorme karakter dat deze diertjes hebben…

“Maak je eigen dierentuin vol kleine dieren van vilt. De dieren in dit boek zijn ontwapenend en vertederend. Met eenvoudige naaldvilttechnieken, wat basisgereedschap en plukken losse wol in enkele kleuren, laat de auteur zien hoe je al die leuke dieren maakt. De zestien projecten omvatten honden, katten, muizen, schapen, vogels, een vos, een zeehondje, een beer en pinguïns. Het boek laat stap voor stap zien hoe met naald en wol deze kleine figuurtjes gemaakt worden.”

Aldus de tekst achterop het boek. Waarom ik deze tekst ongewijzigd in een review zet? Omdat het dit boek zo goed omschrijft. De grootste kracht zijn de diertjes zelf. Marie-Noelle is een ware kunstenaar en weet deze diertjes zo (inderdaad) ontwapenend en vertederend vorm te geven dat je handen gaan jeuken om ze allemaal te maken. Alle projecten in het boek zijn ook leuk; er is geen diertje bij dat je niet zou willen maken.

Het boek begint met drie stap voor stap werkbeschrijvingen voor een merel, konijn en poes. Elke tussenstap heeft een eigen foto en met de omschrijvingen bij de foto’s kun je al snel aan de slag. Aan de hand van deze drie voorbeelden maak je de rest van de diertjes. Elk project heeft een paginagrote foto met daarop het materiaal, de gereedschappen en het eindresultaat. Ook alweer zo prachtig gefotografeerd op mooi verweerd hout. Het handige is dat je een beetje kunt inschatten hoeveel wol je nodig hebt voor het project. Op de pagina ernaast staat een illustratie op ware grootte, zodat je alle onderdelen op de juist maat en in de juiste vorm kunt maken. Bij elk project staat stap voor stap omschreven hoe je alle onderdelen maakt en tenslotte staat beschreven hoe je het diertje afwerkt en helemaal vormgeeft.

De basistechnieken in het boek zijn eenvoudig, de uitleg is uitgebreid en je hebt maar weinig materiaal nodig om te starten. Ik had als eerste de muis geprobeerd en hoewel het al best een beetje op een muis leek had mijn muis lang nog niet zulke mooie details en hij was zeker nog niet zo ontwapend als de muis in het boek. Het vergt dus – althans bij mij – nog wel wat oefening om de diertjes precies zo mooi te maken als Marie-Noelle dat kan…

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *