Review: Naai je complete garderobe op maat

Bij deze blogpost moest eigenlijk een foto komen van een mooi rokje met stolpplooien. Liep dat even anders…

Eerste indruk
Toen ik dit boek kreeg, heb ik de verpakking letterlijk opengescheurd. Ik ben al jaren fan van The Great British Sewing Bee (dit is het boek van de serie) dus ik was super benieuwd. Van wat er uit de verpakking kwam, werd ik helemaal blij! Het boek zit in een luxe omslag met een apart vakje voor de patroonbladen. Alles is prachtig vormgegeven en de foto’s zijn heel erg mooi. Hoewel ‘Naai JE complete garderobe’ voor mij niet echt klopt, er zitten ook patronen in voor baby-, kinder- en herenkleding, zijn alle dameskledingstukken erg leuk. Eigenlijk zit er geen een bij die ik niet ooit zou willen maken. Van simpele rokjes tot een moeilijke jas. De uitleg is goed en duidelijk. Bij elk project zit een masterclass met uitleg over een specifieke techniek, zoals ‘het maken van een plooi’ of ‘het inzetten van een rits’. Een handig opzet. Naast de basiskennis van naaien, geeft het boek ook uitleg over het verlengen en verkorten van patronen en het aanpassen van coupenaden. Handig als je lang of juist klein bent.

Het rokje 
Ik kreeg meteen zin om iets te maken en ik koos voor het rokje met plooien van een soepele katoen-wol mix. Bij het doornemen van het patroon bleek dat niet alle UK maten zijn vertaald. Ik heb het opgelost door de NL maten achter de UK maten te schrijven. Toen op zoek naar het patroon… Dat viel vies tegen. Ik kon geen nummering vinden op de patroonbladen, dus ik heb ze allemaal opengevouwen op zoek naar dat ene patroon. UK patronen zijn inclusief naadtoeslag. Ik heb de 1,5 cm afgemeten op het plaatje van mijn naaimachine en daarlangs genaaid. Dat werkt best fijn… Ik begon het rokje heel precies; netjes op de millimeter knippen, doorslaan en rijgen. Maar bij het in elkaar zetten van de patroondelen kwam ik erachter dat de rok veel te groot was en de rokband veel te krap. Volgens de maattabel uit het boek moest ik maat 44 (!) maken. Dat leek me wel erg groot voor een klein persoontje met maat 40 volgens de Burda/Knip. Omdat ik niet weet of je UK patronen daarmee kunt vergelijken, koos ik voor maat 42. Blijkbaar is dat toch te groot…

Ik heb de rok ingenomen en de tailleband opnieuw geknipt. Tijdens het passen zag ik dat het model niet heel flatteus ging worden. Ik liet alle voorzichtigheid varen en wilde ‘dat ding’ gewoon af hebben. En zoals dat gaat als je niet goed oplet en het eigenlijk zat bent (les voor de volgende keer), bij één van de laatste knippen rond het afwerken van de rits knipte ik zo… hop!… door de stof heen! Een gat, precies naast de rits! Hartstikke zichtbaar en de stof is te fijn om te herstellen. Ik was er zo klaar mee, dat ik pardoes de rits eruit heb geknipt! Dus, geen rokje meer om hier te laten zien (wel een stukje van de – overigens erg mooie -tailleband).

Conclusie 
Helaas was dit geen beste kennismaking met dit mooie boek. Ik heb de uitgever gemaild om uit te zoeken wat hier aan de hand is. Die waren heel behulpzaam en de conclusie is dat er inderdaad een fout in dit patroon zit. Nu maar hopen dat dit de enige fout is in het boek, want ik ben nog steeds helemaal weg van dit boek en de patronen… Hoe het nu zit met de maat weet ik niet, dat moet ik nog horen van de uitgever. Ik geef de moed niet op; ik ga achterhalen welke maat ik wel moet maken en het dan nog eens proberen. Hopelijk komt er dan toch ooit nog een foto van een mooi kledingstuk uit dit boek…

+ Leuke projecten die ook echt draagbaar zijn

+ Mooie foto’s en vormgeving
+ Patronen op ware grootte
+ Goede algemene uitleg over naaitechnieken
+ Goede uitleg met masterclasses over specifieke technieken
+ Uitleg over het aanpassen van patronen voor als je lang of kort bent of een volle bovenwijdte hebt

– De UK maten zijn niet overal vertaald naar NL maten
– De patroonbladen zijn niet genummerd
– Het patroon voor de stolpplooirok bevat een fout; de tailleband is te krap
– Het lijkt erop dat de maattabel in het boek niet klopt
– Van mij had de baby-, kinder- en herenkleding niet gehoeven (maar dat is natuurlijk persoonlijk)

Naai je eigen garderobe is onder andere te koop bij Bol.com

Is die naadtoeslag inclusief nou wel of niet handig? 
Of een patroon met naadtoeslag een voor-of een nadeel is, vind ik lastig te zeggen. Ik gebruik het foefje van twee aan elkaar geplakte potloden om een naadtoeslag van 0,5 cm te maken, waarmee ik met mijn naaimachinevoetje precies langs de rand van de stof kan naaien. Ik geloof toch dat ik dat iets handiger vind dan de vrij royale toeslag van 1,5 cm. Maar ik denk dat dit heel persoonlijk is en dat er ook veel te zeggen valt voor een patroon inclusief naadtoeslag…

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *