Praktica, mijn eerste camera

Toen ik als 19-jarige met bouwjaar 1978 en zonder centen mijn eerste echte fototoestel wilde kopen, kocht ik deze tweedehands (toen al verouderde) Praktica (goh, misschien hebben we zelfs wel hetzelfde bouwjaar). Analoog natuurlijk, want digitale camera’s bestonden toen nog niet. Van een oom kreeg ik uitleg (want het boekje zat er niet bij) en twee objectieven (lief!). Geld voor een fotografie cursus had ik niet, dus leende ik boeken uit de bieb. De lichtmeter was zo goed als stuk, dus sluitertijd en diafragma deed ik – naar aanleiding van de theorie – op gevoel. Al met al kan ik wel zeggen dat ik oldscool en hardcore heb leren fotograferen.

Inmiddels ben ik volledig gedigitaliseerd; ik heb een dikke Canon, Hipstamatic op mijn iPhone, kennis van de hele Adobe Suite en mijn enige ‘analoog-like’ camera, mijn VistaQuest werkt ook met een sd-kaartje. Maar deze beauty doe ik natuurlijk nooit weg, als is het maar om de decoratieve waarde… En rolletjes heb ik nog ergens rondslingeren, dus wie weet ga ik er toch nog eens mee fotograferen.

Deze (heerlijk toepasselijke) foto vond ik in de fotodoos. Het is een van de eerste die ik maakte met mijn Praktica en een 800 asa rolletje (vandaar de korrels; die trekt mijn scanner niet goed). Ik weet nog goed dat ik tot op mijn onderbroek nat was, omdat ik met mijn kont midden in de blaadjes zat om de juiste hoek te vinden. Niks draaibare schermpjes! Zucht… het heeft zo z’n charme…

(Handig ook, zo’n leuk nieuw krukje…)

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *