Onderzetters van oude tegels

In een antiekwinkeltje in Diepenheim stond een kist vol oude wandtegels in verschillende motieven. Ik kon ze niet laten liggen dus ik nam er twee mee om er onderzetters van te maken. De achterkant heb ik beplakt met vilt om mijn tafel te beschermen. Wanneer ze niet in gebruik zijn, staan ze – heel decoratief – in mijn glazen kast. Je maakt ze heel makkelijk zelf:

Dit soort oude tegels zijn meestal niet schoon, dus eerst moet het cement eraf. Het cement op de achterzijde tikte ik voorzichtig los met een schroevendraaier (houd de schroevendraaier onder een sterke hoek) en hamer. Ik gebruikte de achterkant van de hamer om het cement van de randen te schrapen. Een plamuurmesje gebruiken kan natuurlijk ook. Was hierna de tegel goed af met een schuursponsje om de laatste resten vuil en cement weg te poetsen.

Onderzetters-tegels-proces

Beplak de achterkant van de tegel met vilt om je tafel te beschermen. Leg de tegel op een lapje vilt en trek de vorm over met (krijt)potlood. Knip (of snij met een rolmes) het vilt op maat en lijm het vast met alleslijm.

Onderzetters-tegels-detail

Veel DIY plezier!

Tip: Diepenheim

Diepenheim is een prachtig plaatsje in Twente. Je vindt er enkele antiekwinkels en galerieën en de jaarlijkse brocantemarkt.
Meer informatie.

Bewaren

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • heel tof!! ik heb er ook enkele liggen, èn ben dol op dat soort tegels (was de reden waarom we op ons huis vielen!! ligt er vol mee!), en dacht er al eens aan om ze zo te gebruiken, maar op dat vilt was ik nog niet gekomen, haha 🙂 leuk!!