Gratis patroon: gehaakte omslagdoek

Deze royale driehoekige omslagdoek haakte ik van Stylecraft Special DK. Dit acryl garen is heerlijk zacht en het haakt door de dikte snel weg. De omslagdoek is 190 cm breed (gemeten langs de lange zijde / bovenzijde) en heeft een rand van gekleurd garen met gedraaide franjes. Deze techniek is vrij tijdrovend, maar het resultaat vind ik mooier dan gehaakte franjes.

Zo maak je deze omslagdoek:

Benodigdheden
4 bollen Stylecraft Special DK 1218 Parchment
Stylecraft Special DK 1054 Walnut
Stylecraft Special DK 1422 Aspen
Stylecraft Special DK 1709 Gold
Haaknaald nr. 4,5

Algemeen
De omslagdoek is gemaakt op basis van een halve grannysquare. Je kunt net zo lang doorhaken tot de omslagdoek de gewenste grootte heeft. Vervolgens haak je met restjes garen de rand langs de twee korte (onder) zijden en tenslotte haak je de rand met franjes.

l: losse
v: vaste
st: stokje
gr: groepje van 3 stokjes
samenhaken: haak een stokje en laat de laatste lus op de naald staan (er staan 2 lussen op de naald), haak het tweede stokje en laat de laatste lus op de naald staan (3 lussen op de naald), haak het derde stokje en haal de draad door de 4 lussen op de naald.

Omslagdoek
Haak met kleur 1218 4 lossen en sluit deze tot een ring. Haak in deze ring 2 gr van 3 st als volgt:

rij 1: 3l, 2st, 2l, 3st (keer je haakwerk)
rij 2: 3l, 2st in de eerste steek, 3st – 2l – 3st in de opening tussen 2 gr, 3st in de laatste steek (keer je haakwerk)
rij 3: 3l, 2st in de eerste steek, 3 st in de volgende opening tussen 2 gr, 3st – 2l – 3 st in de middelste opening tussen 2 gr, 3 st in de volgende opening tussen 2 gr, 3 st in de laatste steek (keer je haakwerk)
rij 4: 3l, 2st in de eerste steek, 3st in alle volgende openingen tussen 2 gr – werk tot het midden, 3st – 2l – 3st in de middelste opening tussen 2 gr, 3st in alle volgende openingen tussen 2 gr, 3st in de laatste steek (keer je haakwerk)

Herhaal rij 4 tot de omslagdoek de gewenste grootte heeft.

Rand
Met kleur 1054: 1v, 1l in elke steek (in de steek op de punt 1v, 1l, 1v)
Met kleur 1422: 3l + 2 st samenhaken, in elke l opening van de vorige rij: 3 st samenhaken, 1l  (in de steek op de punt 3 st samenhaken, 1l, 3 st samenhaken)
Met kleur 1709: 1l, 1v in l opening van vorige rij, in elk l opening van de vorige rij: 1v, 3l  (in de steek op de punt 1v, 3l, 1v)

Franje
Gebruik een stukje karton of visitekaartje om de maat van de franjes te bepalen. Je maakt ze als volgt:
haak 1 v, de draad met de haaknaald tot een lus trekken tot de gewenste lengte (meet dit door het karton of het kaartje in de lus te steken), draai de lus 20x een kant op m.b.v. de haaknaald, haak een v in de volgende steek. De gedraaide lus draait vanzelf in elkaar. Maak op deze manier een gedraaide franje in elke steek langs de rand.

Boekentips
Wil je meer inspiratie voor mooie, luchtig gehaakte accessoires? Kijk dan eens naar de boeken van Sascha:

BewarenBewaren

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *