Gehaakte sjaal


O, wat werd ik verliefd op deze sjaal. Ondanks dat het patroon niet in het Engels of Nederlands is, is het door het duidelijke diagram prima te maken. Ik kon zo gauw geen logica/ritme ontdekken in het meerderen, dus heb ik het patroon uitgeprint en met pen afgetekend waar ik gebleven was. Hoewel het diagram goed te volgen is, is het een aardige puzzel om uit te vinden waar je nu precies begint. Omdat ik hier veel vragen over kreeg heb ik het patroon aangepast met een aantal aantekeningen die je hopelijk op weg helpen.

Ik haakte het van stevig, dun katoengaren en haaknaald 3,5.

Hij is wel heel erg romantisch qua stijl, dus of ik hem dagelijks ga dragen weet ik niet. Misschien op een stoer bruin leren jasje of wie weet… voor mijn bruiloft mocht het (hoop het niet) wat koud zijn…

Zelf maken
Hoewel het diagram goed te volgen is, vond ik het een aardige puzzel om uit te vinden waar je nu precies begint. Omdat ik hier vragen over kreeg heb ik het patroon (dat overigens niet van mij is) aangevuld met onderstaande aantekeningen die je hopelijk op weg helpen. Je hebt nog wel het patroondeel voor de rand nodig en mijn patroon kun je niet op een A4-tje printen. Print dus zelf even de patroondelen via de link hierboven. Let op: dit patroon is niet door mij ontworpen en ik laat hier alleen maar zien wat ik heb uitgepuzzeld.

De sjaal wordt in 1 deel gehaakt. De maker heeft de patroondelen gesplitst, vermoedelijk om het leesbaar of printbaar te maken. Je begint met een ketting van 61 lossen + 6 lossen om te keren. Vervolgens volg je de cijfers op het patroon die de rijen aangeven (de pijlen geven de haakrichting aan). De twee patroondelen overlappen elkaar bij de subtiele dunne lijn. Alle meerderingen en het begin van elke toer zijn aangegeven in blauw.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Bij de gehaakte sjaal van 2014 die ik al lang graag wil maken vond ik hier dat er een zelfgemaakt patroon met aanwijzingen die als hulp kunnen gebruikt worden zou zijn. Er staat wel de gewone patronen uit te printen (die ik overal wel tegen kom in deze vorm. Waar kan ik dan nog de uitleg vinden?
  Ik heb al overal gekeken of geklikt maar ik vind er niets van terug. Ik hoop dat ik ergens over gekeken heb want ik zou deze uitleg wel heel erg goed kunnen gebruiken! Is deze nog terug te vinden nu 4jaar later intussen al?

  • Hoi Elke, Dankjewel voor je vraag. Bij het overzetten van mijn blog is inderdaad de variant met mijn instructies kwijt geraakt. Ik ga binnenkort eens zoeken op mijn pc of ik het nog kan vinden. Je hoort zsm! Groetjes, Lisette

   • Hoi Lisette,
    Ik was al ontzettend blij dat er nog enige reactie kwam, en ga je nu nog even aanspreken als “mijn laatste hoop”.
    Ik vind nergens anders enige uitleg terug of de pagina waar naar verwezen wordt opent niet meer. Ik weet nu niet meer op jij je ook gebaseerd had op een uitgeschreven patroon (ik dacht iets van little-z of j) dat niet meer terug te vinden is en waar telkens een foutmelding bij komt. Ik vind deze sjaal echt gemaakt voor mijn lieve buurvrouw die onverwacht binnen enkele maanden gaat verhuizen naar een appartement met haar man. Ik zou haar zo graag deze sjaal willen geven de laatste dagen ergens. Ze zou best mijn moeder (65j en ik 40j) kunnen zijn maar zowel ik als ook zij hebben onze bekommernissen en verdriet maar ook blijdschap en geluk met mekaar gedeeld. Ik ga haar enorm missen!

    Met de zomermaanden nu en vakantieperiode neem ik aan dat er weinig tijd is om hier ook nog mee bezig te zijn maar ik ga toch nog een poging doen… Ik zou je echt enorm dankbaar zijn want ik snap het patroon wel maar het zou handig zijn als ik de getallen kon lezen van bijkomende lossen, of stokjes… en telkens ben ik de tel weer kwijt. Ik kan het vergroten maar de tekening wordt groter, de tekst niet 🙁

    Ik hoop echt dat je het nog kan terugvinden en het niet te veel moeite is voor jou…
    Al heel erg bedankt voor je eerdere reactie en ik kijk uit naar een volgende!
    Groetjes Elke

    • Hoi Elke,

     Klopt little Z handmade was mijn oude blog en bij het overzetten is deze afbeelding kwijt geraakt. Maar goed nieuws! Ik heb de foto weten terug te vinden (zat goed verstopt in mijn oude blog). Hopelijk nog op tijd om ermee aan de slag te gaan…

     Groetjes, Lisette